Saturday, 13 August 2011

SENGGARANG - MINYAK BEKU NITE RIDE

13 Ogos 2011

Pejam celik pejam celik dah 13 hari umat islam berpuasa, cepatnya masa berlalu .. dan sebenarnya pun sepanjang berpuasa ni .. ini laa kali pertama aku dan rakan-rakan VECT pegang basikal .. last itu hari kat Senggarang Fun Ride ..  dan atas pelawaan rakan Revnviro .. kami gagah menyahut cabaran berkayuh malam .. cuma terbayang seksanya nanti .. satu mungkin sebab dah lama tak kayuh, keduanya sebab siangnya kita berpuasa dan ketiganya keadaan malam hari yang tentu menyukarkan pandangan..

semua rider di jeti Minyak Beku
Pengalaman berkayuh malam seperti tahun tahun lepas rasanya masih terbayang kemeriahannya dengan cuaca sejuk, dingin yang menyapa tubuh rider sepanjang kayuhan .... dan petang tu pun dah kedengaran guruh di langit yang membuatkan kami was-was ... boleh ke kayuh malam ni .. tepat jam 9.30 aku gerak ke Senggarang melalui Parit Karjo .. tak lama kemudian sampai cikgu Daud, Fad dan Zamri satu kereta .. Haji Zin dengan kereta antik dia tu .. dan dah ramai juga rider dari Senggarang yang telah menunggu kami di hadapan kedai mamak Muhammad Ali ..

Sedikit taklimat ringkas daripada chif nyeruntul bro Yaman dan bacaan doa oleh Haji Zin .. kayuhan dinasihatkan agar sentiasa berada dalam position sebaris dan front rider supaya tidak terlalu laju .. dalam hati memang aku .. memang laa kat sini boleh tapi bila atas jalan raya .. semua rider lupa pasal tu .. tarik punya tarik dah ada rider yang tertinggal jauh kat belakang .. yang bagusnya ada 4 wheel cover kat belakang sekali .. berehat sebentar supaya dapat tunggu rider yang dah tertinggal jauh ..

Mengah beb .. maklum dah lama tak kayuh ... tapi layan laa jugak .. tertinggal jauh kat belakang .. pun tak bes gak kan .. dah akhirnya sampailaa kami kat Jeti Minyak Beku .... perghhh menarik tempat ni .. tak pernah pegi pun .. happening jugak malam-malam kat sini ..

Tak minum pun .. sebab dia orang dah sediakan air 100 tambah ngan pisang dan tembikai ... dan setelah lebih kurang setengah jam menghirup udara segar di jeti Minyak Beku .. kami pun berbasikal balik ke Senggarang melalui jalan Batu Pahat - Pontian .. pengalaman dikejar anjing antara yang menjadi igauan peserta kayuhan .. melalui Bukit Kelicap dan beberapa anak bukit membuatkan aku sendiri letih teramat sangat ...

Kayuhan perlu dihabiskan segera .. dalam 40 km/h berkayuh dari Koris ke Senggarang ... lajunya dia orang ... tak curi angin ..  pengsan ni .. dan sampai kembali di tempat permulaan dalam pukul 1.45 malam ... pas tu ngeteh kejap dalam pukul 2.15 bertolak kembali ke Parit Raja ..

Terima kasih pada Recnviro .. minggu depan kat Parit Raja pulak .. dan VECT jadi host ... jemput laa reramai datang .. selain persediaan untuk ECC nite ride .. yang penting hubungan silaturahim di kalangan rider terutama di daerah Batu Pahat akan terus terjalin ..


report by :-

../.. gaint19

photo by :-

../.. cikgu daudNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...