Monday, 19 September 2016

HARD vs PASAK LASAK




Lama tak update blog..  Segamat itu hari tak dapat pergi ... so tak de cover untuk Segamat ... try hari ni untuk tulis dua event sekali .. HARD ngan Pasak Lasak … last last Gasaklaa ko .. huhu .. Nak kata HARD tahun ni senang .. tak laa jugak … tapi tak delaa sesusah macam yang lepas.. kali ni lebih mengambil kira ramai beginner yang baru start nak berjamboree..  malas nak dengar banyak rungutan katanye.. so trek pun kira santai santai je..

PASAK …. First time kayuh sini … awal awal lagi masa kat Kampung Makam.. sementara nak ambil plat number dari member TSI .. ada laa sorang tu .. katanya crew .. “Nanti bang ada satu bukit tu .. tinggi … kena tukar gear siap siap dari bawah … “ oh ye ke… aku kata .. dalam hati … wah teruk sangat ke trek ni … “ lepas tu nanti akan lalu bawah kolong … kalau banyak air boleh cecah paras pinggang” …. Sambil menunjukan paras pinggang dia …. Perghhh dalam hati aku … ada ker kerja giler kayuh sampai nak tenggelam ni … saiko betul orang tu ….  Mengambil nasihat crew tu .. kita tengok laa esok macam mana… tak de target apa apa pun …
 
HARD .. Yong Peng … Fast trek laa sangat .. bila ada dua bukit yang tinggi gak tu … teruk gak laaa .. Cuma tak de laa sampai kena tolak basikal .. semuanya boleh kayuh … dan pernah pun lalu trek ni sebelum .. so adalah sikit sikit pengalaman … Cuma nak bit orang depan memang tak dapat .. sbb semua laju laju …

Lasak Pasak .. kelebihan ye pada Zamri .. sebab dia dah boleh baca trek ni … km 17 .. KOM tu memang laa tinggi tapi tak de laa sampai kena tolak … Cuma bila terlalu mengambil nasihat crew tu .. aku jadi terlalu slow.. takut2 tak lepas.. padahal kalau kayuh biasa pun aku rasa tak de masalah…  tak lama kemudian Ijan pun sampai dari belakang …  laaa ijan dah sampai .. mesti aku kayuh slow sangat ni .. start downhill aku try push …. Dan aku rasa rugi nya aku tak push dari awal .. so pengajaran jugak pada aku .. jgn dengar cakap orang sangat … kann..


Tak kira laa sapa orginizernye … HARD dan PASAK telah menghimpunkan ramai rider dari seluruh Negara malah dari Luar Negara pun ada .. so kalau nak cakap Sukan Untuk Perpaduan memang aku setuju …  malah ini laa satu satu nye platform untuk menyemai perpaduan antara kaum yang rasa tak perlu nak berracis sangat … kita orang boleh borak .. sembang tanpa batasan .. sebab semua punya cerita dan minat yang sama .. kayuh dan basikal … 

Hampir semuanya perfect dari segi penyediaan trail dan persiapan awal ...  cuma kat HARD je yang dah last last tu aku sesat ..  sama ada mata dah kabur atau tak de crew yang tunggu situ .. boleh aku sesat sampai kawasan kedai kedai tu .. punya laa frust .. kalau tak podium aku ... huhuhu .. nasib baik boleh lompat parit masuk trail sebenar ... orang mungkin tak perasaan ... ni semua Zamri punya pasallaa suruh tarik tak nak tarik .. asik nak cangkuk belakang orang je ..

Last .. kitaorang VECT ni dah tinggal balen balen je... so lepas ni nak namakan TBB .. Team Balen Balen.. sbb yang kayuh tinggal Pawaka, Zamri, Atuk ngan Aku je .. Ijan .. X-ABCT .. yang lain katanya nak buat kambek .. ntah bila nak kambek tak tahu laa .. so aku ingat kena rebranding semula VECT .. tunggu kemunculan TBB dengan imej baru .. huhuhu ... jumpa nanti di MRC..








Tuesday, 3 May 2016

4th OTAI MTB CHALLANGE



"Terpulanglaa mahu jadi apa.. mahu jadi hantu... mahu jadi buayaaa"... Terpulanglaa.... " sambil layan lagu ni kat Sinar FM .. toleh sebelah .. ngorok dah si Zamri ni ... pergh orang penat gak .. tak pe lepas RnR Seremban ko pulak bawak sampai Pt Raja... aku pulak tido ...

Cerita 4th Otai Sungai Buaya tak abis abis diulas .. start bagaimana dia boleh kalah lagi kat sini selepas Semarang .. huhuhu .. aku senyum je .. layankan je rasa tak puas hati dia tu kat aku ... rasa tak puas hati kat penganjur .. pasal trek laa .. hihihi ... tak moh komen banyak ... kita ceritakan yang terbaik je kat sini .. cerita kan kat kawan kawan ..

Dah lama aku tunggu jamboree Otai ni .. dulu sejak edisi satu sampai tiga ada je hal yang tak dapat pergi .. pulak dengar tu .. perghhh Otai bes.. Otai memang terbaik .. tu yang membuatkan aku teruja nak masuk Otai 4th ni ..

Pada aku .. setelah mengalaminye sendiri .. betullaa seperti yang aku sangkakan... terbaek dari segi makanan, penganjuran dengan kambing bakarnye.. ayam tempayan nye (aku pun tak sempat nak rasa).. konsep kendurinye... cendolnye, air krimnye .. semuanya aku bagi 5 ha.. (HA HA HA HA HA).. Betullaa tu .. konsep santai .. makan .. makan dan makan ... selagi nak makan... bagi mereka yang bawak family memang berbaloi baloi .. dah makan boleh sembang sembang pasal basikal .. dengar karaoke yang tak berapa nak ok yang nyanyinye .. (ada gak yang ok)

Konsep ni aku puji .. mengeratkan silaturahim antara pengayuh otai seluruh negara ,,, tapi bila kita terlalu memikirkan pasal nak bagi orang puas makan .. benda yang jadi keutamaan dalam jamboree kita ambil mudah .. tapi aku tak salah kan penganjur .. orang dah tua (maaf berusia).. mesti ada kesedaran yang tinggi .. respek yang tinggi .. Sepatutnya tak berlaku laa .. penat orang tu parking basikal kul 4 pagi.. kita yang datang lambat .. terus sailang lalu line sebelah ..  so ramai yang komen tak puas hati .. bukan ada hadiah duit pun .. tapi itu laa manusia ... aku cuma dapat lihat je laa dengan harapan dapat keja balik orang yang sailang aku tu .. hihihi..

Pada aku penegasan tak de kat sini ... so kalau awal awal lagi .. blok je jalan tu .. trek aku tak nak komen ... walaupun rasa teringin nak rasa macam  kayuh kat Kuala Selangor yang bukit Zig Ziq tu... pada yang dah biasa kayuh hardcore mesti dia akan rasa trek ni terlalu mudah .. tapi itu hak penganjur... kita layan je ..

Last ni yang paling Zamri tak puas hati .. aku cuma sampaikan je ... sebab apa ... hihihi .. sebab dia tak dapat ranking ... ok fine kalau ranking keseluruhan tu macam payah nak buat .. tapi ranking kategori pun tak de .. frust betul dia ... hahahaha .. tu laa sapa suruh kayuh pelahan .. kan tak dapat ranking ... senang kan .. nak ranking kayuh laa laju laju ... ataupun sailang je .. potong Q .. terus ..
pada aku tak susah sangat nak buat benda ni .. just tulis laa bagi sedap hati ... sebab nama pun challange .. so kita challanage dengan orang yang sama umor dengan kita .. so dapatlaa kita nilai prestasi kita yang dah bertahun tahun kayuh ni .. itu je pun ..

Apa pun bukan niat aku nak menjatuhkan penganjuran yang baik seperti SBCC ni .. dan aku percaya bukan mudah nak memuaskan hati semua orang .. tapi pada mesyuarat post mortem tolong ambik isu ni supaya dapat diperbaiki di masa akan datang.. sekian terima kasih ..

Sunday, 3 April 2016

2nd SEMARANG CROSS COUNTRY




Fast trek ... itulah kesimpulan yang dapat dirumuskan ... nama pun cross country ...  nak samakan dengan trek yang kat Batu Pahat tu memang jauh sangat ...  cabaran hanya pada dua bukit .. satu bukit bingung (kita orang je yang bagi nama ni) dan satu lagi bukit geriba.. yang lain semua flat road yang boleh rest dan speed...



Dengan peserta yang lebih kurang 1400 orang ... sebenarnya aku masih troma dengan apa yang berlaku masa race kat Batu Pahat...  takut .... dengan pelepasan beramai-ramai tu .. penuh 4 line jalan dengan basikal .. aku cuma dapat pastikan depan aku tak de orang.. ikut pun tak terlalu rapat... tu pun masih ramai gak yang jatuh... sebelah aku je pun ...

Masuk offroad ... menuju ke Empangan Manong .. kat sini sebenarnya view cantik .. dengan sorakan daripada peserta PLKN... mula mula aku ingat .... hisss ramainya orang kampung kat sini ..  baju sama pulak tu ... rupanya budak budak PLKN bagi sokongan ....

Naik bukit bingung ... ramai yang mula dah tolak .. tapi sebab dah tahu bukit ni biasa panjat .. rider yang tak lepas pun boleh tolak kat sebelah kiri ... tapi kat sini bahaya .. dulu pun berapa kali masa kita orang layan bukit ni ... turun ... ada  je laa orang yang masuk lopak air .. then jatuh...

Bukit Geriba tu memang kena tolak .. kat sini untungnya aku ... kalau boleh panjat .. sure Wak Z dapat potong aku ... so bila lepas bukit ni .. dah tak de bukit lagi dah .. layan je laa sampai abis.. cucuk belakang rider .. sampai finishing ... alhamdulillah dapat gak podium ... hihihi.. satu lagi view yang cantik masa kat sawah sagil ... cuma tak lalu kat batas sawah je ... tapi kalau tak pernah tengok memang macam kat Kedah je ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...