Tuesday, 3 May 2016

4th OTAI MTB CHALLANGE



"Terpulanglaa mahu jadi apa.. mahu jadi hantu... mahu jadi buayaaa"... Terpulanglaa.... " sambil layan lagu ni kat Sinar FM .. toleh sebelah .. ngorok dah si Zamri ni ... pergh orang penat gak .. tak pe lepas RnR Seremban ko pulak bawak sampai Pt Raja... aku pulak tido ...

Cerita 4th Otai Sungai Buaya tak abis abis diulas .. start bagaimana dia boleh kalah lagi kat sini selepas Semarang .. huhuhu .. aku senyum je .. layankan je rasa tak puas hati dia tu kat aku ... rasa tak puas hati kat penganjur .. pasal trek laa .. hihihi ... tak moh komen banyak ... kita ceritakan yang terbaik je kat sini .. cerita kan kat kawan kawan ..

Dah lama aku tunggu jamboree Otai ni .. dulu sejak edisi satu sampai tiga ada je hal yang tak dapat pergi .. pulak dengar tu .. perghhh Otai bes.. Otai memang terbaik .. tu yang membuatkan aku teruja nak masuk Otai 4th ni ..

Pada aku .. setelah mengalaminye sendiri .. betullaa seperti yang aku sangkakan... terbaek dari segi makanan, penganjuran dengan kambing bakarnye.. ayam tempayan nye (aku pun tak sempat nak rasa).. konsep kendurinye... cendolnye, air krimnye .. semuanya aku bagi 5 ha.. (HA HA HA HA HA).. Betullaa tu .. konsep santai .. makan .. makan dan makan ... selagi nak makan... bagi mereka yang bawak family memang berbaloi baloi .. dah makan boleh sembang sembang pasal basikal .. dengar karaoke yang tak berapa nak ok yang nyanyinye .. (ada gak yang ok)

Konsep ni aku puji .. mengeratkan silaturahim antara pengayuh otai seluruh negara ,,, tapi bila kita terlalu memikirkan pasal nak bagi orang puas makan .. benda yang jadi keutamaan dalam jamboree kita ambil mudah .. tapi aku tak salah kan penganjur .. orang dah tua (maaf berusia).. mesti ada kesedaran yang tinggi .. respek yang tinggi .. Sepatutnya tak berlaku laa .. penat orang tu parking basikal kul 4 pagi.. kita yang datang lambat .. terus sailang lalu line sebelah ..  so ramai yang komen tak puas hati .. bukan ada hadiah duit pun .. tapi itu laa manusia ... aku cuma dapat lihat je laa dengan harapan dapat keja balik orang yang sailang aku tu .. hihihi..

Pada aku penegasan tak de kat sini ... so kalau awal awal lagi .. blok je jalan tu .. trek aku tak nak komen ... walaupun rasa teringin nak rasa macam  kayuh kat Kuala Selangor yang bukit Zig Ziq tu... pada yang dah biasa kayuh hardcore mesti dia akan rasa trek ni terlalu mudah .. tapi itu hak penganjur... kita layan je ..

Last ni yang paling Zamri tak puas hati .. aku cuma sampaikan je ... sebab apa ... hihihi .. sebab dia tak dapat ranking ... ok fine kalau ranking keseluruhan tu macam payah nak buat .. tapi ranking kategori pun tak de .. frust betul dia ... hahahaha .. tu laa sapa suruh kayuh pelahan .. kan tak dapat ranking ... senang kan .. nak ranking kayuh laa laju laju ... ataupun sailang je .. potong Q .. terus ..
pada aku tak susah sangat nak buat benda ni .. just tulis laa bagi sedap hati ... sebab nama pun challange .. so kita challanage dengan orang yang sama umor dengan kita .. so dapatlaa kita nilai prestasi kita yang dah bertahun tahun kayuh ni .. itu je pun ..

Apa pun bukan niat aku nak menjatuhkan penganjuran yang baik seperti SBCC ni .. dan aku percaya bukan mudah nak memuaskan hati semua orang .. tapi pada mesyuarat post mortem tolong ambik isu ni supaya dapat diperbaiki di masa akan datang.. sekian terima kasih ..

Sunday, 3 April 2016

2nd SEMARANG CROSS COUNTRY




Fast trek ... itulah kesimpulan yang dapat dirumuskan ... nama pun cross country ...  nak samakan dengan trek yang kat Batu Pahat tu memang jauh sangat ...  cabaran hanya pada dua bukit .. satu bukit bingung (kita orang je yang bagi nama ni) dan satu lagi bukit geriba.. yang lain semua flat road yang boleh rest dan speed...



Dengan peserta yang lebih kurang 1400 orang ... sebenarnya aku masih troma dengan apa yang berlaku masa race kat Batu Pahat...  takut .... dengan pelepasan beramai-ramai tu .. penuh 4 line jalan dengan basikal .. aku cuma dapat pastikan depan aku tak de orang.. ikut pun tak terlalu rapat... tu pun masih ramai gak yang jatuh... sebelah aku je pun ...

Masuk offroad ... menuju ke Empangan Manong .. kat sini sebenarnya view cantik .. dengan sorakan daripada peserta PLKN... mula mula aku ingat .... hisss ramainya orang kampung kat sini ..  baju sama pulak tu ... rupanya budak budak PLKN bagi sokongan ....

Naik bukit bingung ... ramai yang mula dah tolak .. tapi sebab dah tahu bukit ni biasa panjat .. rider yang tak lepas pun boleh tolak kat sebelah kiri ... tapi kat sini bahaya .. dulu pun berapa kali masa kita orang layan bukit ni ... turun ... ada  je laa orang yang masuk lopak air .. then jatuh...

Bukit Geriba tu memang kena tolak .. kat sini untungnya aku ... kalau boleh panjat .. sure Wak Z dapat potong aku ... so bila lepas bukit ni .. dah tak de bukit lagi dah .. layan je laa sampai abis.. cucuk belakang rider .. sampai finishing ... alhamdulillah dapat gak podium ... hihihi.. satu lagi view yang cantik masa kat sawah sagil ... cuma tak lalu kat batas sawah je ... tapi kalau tak pernah tengok memang macam kat Kedah je ...

Tuesday, 29 March 2016

ABCT and VECT TOURING TO MERSING



25 Mac 2016, Terima kasih pada semua rakan yang berjaya merealisasikan touring yang kedua selepas Melaka pada tahun lepas. Tahniah gak pada semua peserta yang telah berjaya menghabiskan misi kali ini walaupun terpaksa menempuh cabaran yang maha hebat...

Start dalam pukul 7.00 pagi berkayuh sampai ke Kluang then rehat sekejap di Taman Desa... masa ni semua ok lagi .. CP kedua di Caltex Kahang...  cabaran bermula di sini .. kayuhan menguji mental peserta dengan angin yang datang dari depan serta bukit yang terpaksa dilalui..

Turun bukit pun macam kena kayuh .. huhuhuhu.... macam tu laa keluhan peserta yang kayuh .. sehinggalaa semua berhenti rehat simpang ke Jamaluang .. kali ni memang lama sikit sebab semua peserta jauh-jauh .. Perut pun dah mula lapa... makan kerepak pun jadi...

Teruskan kayuhan setelah semua sampai.... dan kali ni berhenti lagi di Simpang Felda Nitar 2, baru jumpa nasi.. macam kebulur je ... berehat sebentar .. sementara tunggu kawan-kawan yang lain.

Kayuhan fasa terakhir ni yang paling seksa aku rasa... dari Nitar ke Mersing .. dahlah panas terik, angin lagi, kawasan lapang tanpa pokok-pokok dan bukit yang berbukau-bukau...  macam nak krem .. nasib ada abang roda yang sanggup tarik ... hihii... terima kasih abang Milo...

Akhirnya sampai gak ke Mersing, walau ada yang dah sakit bokong... krem kaki .. dan macam macam hal lain.. sampai Mersing lega.. kena air kelapa memang marbeles...

Malam ada BBQ.... ni yang bes.. makan sampai puas.. then aktiviti kocok terup pun bermula... Esok pagi siap-siap dan berkemas pulang... so jumpa lagi next touring ... mana?.... Batam kot... hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...